2007 Faaliyet Raporu

SEYAD 2007 Yılı Faaliyet Raporu

Değerli Sektörel Yayıncılar Derneği üyeleri. 13 Ocak 2006 tarihinde gerçekleşen 7. Genel Kurulu sonrasında seçilen Yönetim Kurulu, 2007 yılı için planladığı çalışmaların bir kısmını tamamlamış bir kısmını da sürdürmektedir.
Geçen yılki ilk toplantımızda ayrıntılarıyla belirlediğimiz hedeflerimiz, bu hedeflerimizle ilgili durum ve gerçekleştirdiğimiz faaliyetler şöyledir:

1. Eğitim Faaliyetleri: Yıllardır hedeflerimiz arasında bulunan eğitim faaliyetlerimiz 2007 yılı içinde düzenli olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 2007 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz eğitim faaliyetlerimiz özetle şöyledir:

a. Kişisel Gelişim Semineri: Eğitim çalışmalarımızın ilkinde Yönetici Akademisi Eğitimcisi ve yazar Celalettin Kandemir “Kişisel Gelişim Semineri” verdi. 10 Eylül 2007 pazartesi günü Perakende Akademisi’nde gerçekleşen eğitime, SEYAD üyesi 5 yayıncı kuruluştan 11 kişi katıldı. Seminerden sonra, Celalettin Kandemir “Devemi Olimpiyatlara Hazırlıyorum” adlı kitabını SEYAD üyelerine imzalayarak hediye etti.

b. Yetki Devretme: 15 Eylül 2007 tarihinde İTO’nun Cemile Sultan tesislerinin toplantı salonunda gerçekleşen eğitime Seyad üyelerinden 9 derginin sahibi ve yöneticilerinden 15 kişi katıldı. Eğitim Yönetici Akademisi Eğitimcisi ve yazar Celalettin Kandemir tarafından verildi.

c. Pazarlama ve Satış: 20 Ekim 2007 Cumartesi günü gerçekleşen Pazarlama ve Satış Eğitimine SEYAD üyelerinin yayınladıkları dergilerde çalışan 26 kişi katıldı. İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Kandilli Cemile Sultan tesislerinde gerçekleşen eğitim Yönetici Akademisi Eğitimcisi ve yazar, Celalettin Kandemir tarafından verildi.

d. Zaman Yönetimi: 17 Kasım 2007 Cumartesi günü gerçekleşen Zaman Yönetimi Eğitimine SEYAD üyelerinin yayınladıkları dergilerde çalışan 11 kişi katıldı. İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Kandilli Cemile Sultan tesislerinde gerçekleşen eğitim Yönetici Akademisi Eğitimcisi ve yazar Celalettin Kandemir tarafından verildi.

e. Müşteri İlişkileri Yönetimi: 15 Aralık 2007 Cumartesi günü gerçekleşen Müşteri İlişkileri Yönetimi Eğitimine SEYAD üyelerince yayınlanan dergilerde çalışan 20 kişi katıldı. İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Kandilli Cemile Sultan tesislerinde gerçekleşen eğitim Yönetici Akademisi Eğitimcisi ve yazar Celalettin Kandemir tarafından verildi.

f. Yönetim Becerileri: 12 Ocak 2008 Cumartesi günü gerçekleşen Yönetim Becerileri Eğitimine SEYAD üyelerince yayınlanan dergilerde çalışan 11 kişi katıldı. İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Kandilli Cemile Sultan tesislerinde gerçekleşen eğitim Yönetici Akademisi Eğitimcisi ve yazar, Celalettin Kandemir tarafından verildi.

2. Hannover 2007 Fuarı’na Katıldık: Sektörel Yayıncılar Derneği dünyanın en önemli sanayi fuarlarından biri olan Hannover Sanayi Fuarı’na katıldı. 16-20 Nisan 2007 tarihleri arasında Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleştirilen fuarda Türkiye aynı zamanda Partner ülkeydi. İstanbul Ticaret Odası’nın girişimleriyle kazanılan Partner Ülke statüsü sayesinde Türk sanayisi Hannover’da kendini gösterme olanağı buldu. Dernek üyelerimizin yayınladığı dergilerin büyük ilgi gördüğü fuarda, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi tarafından tahsis edilen, derneğimize ait stanttan binlerce dergi dağıtımı gerçekleşti. Fuarda derneğimizi SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şen ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Sayman Ahmet Pelit temsil etti.

3. Sektörel Yayıncılığın Tanıtılması Faaliyetleri: Sektörel yayıncılığın işlevinin ve öneminin çeşitli kesimler tarafından anlaşılması için faaliyetlerde bulunduk.

a. SEYAD üyesi dergilerde sektörel yayıncılığın öneminin ve SEYAD üyelerinin farkının anlatılması için hazırlanan reklamlar üyelerimize web sitemiz aracılığıyla ulaştırıldı ve üyelerimizin dergilerinde kullanmaları tavsiye edildi.
b. Hayat Yayınları tarafından yayınlanan Kişisel Gelişim dergisinde, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yayın organı Görünüm’de ve medya dünyasının sektörel gazetelerinden Medyakolik’te sektörel yayıncılıkla ilgili SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şen ile yapılan birer röportaj yayınlandı.

4. Derneğimizin Adının Önüne “Türkiye” Ön Ekinin Getirilmesi: Bu konudaki mevzuat konuyla ilgili Genel Kurul kararını gerektiriyordu ve 7. Olağan Genel Kurulumuzda bu kararı almıştık. Ancak İl Dernekler Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda istenen evraklar henüz tamamlandı. Bu nedenle Türkiye ön eki ile ilgili çalışmalarımız 2008 yılına sarktı. Bu yıl ilk yapacağımız çalışma ilgili başvuruyu yapmak olacaktır.

5. PTT Dağıtımı İndirimi: Bu konuyla ilgili 2003 yılından beri tüm yönetimler çalışmalar yaptı. Şu anda TRT Genel Müdürü olan İbrahim Şahin’in PTT Genel Müdürü olduğu dönemde bir görüşme yapmış ve dergilerin içine eklediğimiz insertler için dağıtım ücretlerinin yükselmesi uygulamasının sona ermesini sağlamıştık. Daha sonra 2006 yılında ve 2007 yılında iki kez, PTT Genel Müdürü Osman Tural ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler sonucunda da dergi dağıtımlarında bir indirim elde ettik. Yapılan indirimlere göre son fiyat listesi ektedir. Bu tarifeye göre, gönderi adedine göre yüzde 7’den, yüzde 25’e kadar indirim alınmıştır.

6. Dernek Kimlik Kartlarının Yenilenmesi: 2008 yılı için hazırladığımız tanıtım kartları bugünden itibaren üyelerimize dağıtılmaya başlanacaktır.

7. Dernek Web Sitesinin Güncellenmesi: Derneğimizin web sitesi www.seyad.org adresi, her yapılan faaliyetten sonra güncellenmektedir. Ayrıca içeriği çok geliştirilmiştir. 2008 Ocak ayı başı itibarıyla;

a. www.seyad.org tamamen güncellenmiştir ve geliştirilmiştir.
b. Sizlerden toplanan bilgiler doğrultusunda tüm yeni dergilerinizin adları ve logoları sitemize eklenmiştir.
c. Sitenin her sayfasında sağ sütunda kayan link olarak dergi logoları geçmekte ve logolara ilgili derginin linki de verilmiştir. Dergi logosu tıklandığında derginin sitesine ulaşılabilmektedir.
d. Ayrıca SEYAD Kataloğu ayrıntılı bir biçimde sitemizde yayına girmiştir.
e. Şimdilik sınırlı da olsa site İngilizce olarak da yayınlanmaya başlamıştır.
f. Üyelerimizin iletişim bilgileri, dergi adları ve logolarıyla ilgili değişiklikleri daha hızlı bir şekilde derneğimize ulaştırmalarını ve bilgilerini güncellemelerini diliyoruz.
g. Sitemize yaptığımız çalışmalardan görüntüler eşliğinde hazırladığımız bir VTR de eklenmiştir.
8. Benzer Dergi Adları ve Haksız Rekabetin Önlenmesi İçin Girişim: Benzer dergi adlarıyla ilgili son dönemde yoğun bir şikayet olmamakla birlikte, sorunun doğmadan engellenmesine yönelik çalışmalarımız sürmektedir. 2007 seçimlerinden önce Adalet Bakanlığı’na ilettiğimiz yasa değişikliği önerisi, seçim gündemi ve Adalet Bakanı’nın değişmesi nedeniyle, ne yazık ki sonuçlanamamıştır. Ancak TPE Başkanı Doç Dr. Yüksel Birinci ile yaptığımız görüşme neticesinde dergi isimlerinin tescili konusunda önemli bir adım atılmış ve bazı üyelerimiz görüşme neticesinde isimlerini tescil ettirebilmişlerdir. Ayrıca 8 Kasım 2007 tarihinde gerçekleşen Rekabet Kongresi’nde, Rekabet Kurumu 2. Başkanı Turgay Songör ile yaptığımız görüşme sonucunda, Sayın Songör’den, konuyla ilgili sorunlarımızı aktarmak için bir görüşme sözü aldık. Yeni yönetim oluştuktan sonra gerçekleştireceği ilk ziyaretlerden biri Rekabet Kurumu’na olacaktır.

9. Çeşitli Kurumlarla Görüşme ve İşbirliği Arayışları: Geçen yıl hedeflediğimiz faaliyetlerden biri de çeşitli kurumlarla ilişkilerin geliştirilmesiydi. Geçen yıl bu konuda atılan adımlar şöyle özetlenebilir:

a. PTT Genel Müdürü Osman Tural ile Görüşme: 13 Şubat 2007 tarihinde PTT Genel Müdürü Osman Tural, Genel Müdür Yardımcıları Cabir Bilirgen ve Yusuf Toprak ile bir görüşme yapan SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şen, Kurucu Başkan İsmail Ceyhan ve Denetim Kurulu Üyesi Vahit Mahmatlı’dan oluşan SEYAD heyeti, PTT yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde; sektörel dergilerin Türkiye ekonomisine yaptıkları katkıyı hatırlatarak, dağıtım bedellerinin düşürülmesiyle birçok sektöre dolaylı olarak katkıda bulunulacağını belirtti. Bu görüşme neticesinde alınan indirimlerle ilgili tarife raporun ekinde verilmiştir.

b. TPE Başkanı Doç. Dr. Yüksel Birinci ile Görüşme: 13 Şubat 2007 tarihinde TPE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Birinci ve Enformasyon Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı M. Kemal Nalçacı ile bir görüşme yapan SEYAD heyeti dergi adlarının tesciliyle ilgili üyelerimiz yaşadığı sorunları yansıttı. SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şen, Kurucu Başkan İsmail Ceyhan ve Denetim Kurulu Üyesi Vahit Mahmatlı’dan oluşan SEYAD heyeti, TPE yetkililerine çeşitli nedenlerle tescil edilmeyen dergi adlarının, benzer veya aynı isimde bir dergi daha yayınlanmasıyla haksız rekabetle karşılaştığını bildirdiler. Görüşmenin yapıldığı dönemde Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı olan, şu anda ise Başkan olan Doç. Dr. Yüksel Birinci de, genellikle sektörlerinin adlarıyla yayınlanan dergilerin bu genel isimleri almakta zorlandıklarını ancak, uzun süredir yayınlanan dergilerin isimlerinin “genel” bile olsa tescillendiğini belirtti. Görüşme sonucunda Sayın Birinci ve Nalçacı’nın uyarıları doğrultusunda başvuruda bulunan bazı üyelerimiz dergi adlarını tescilletmeyi başarmışlardır.

c. Rekabet Kurumu 2. Başkanı Turgay Songör ile Görüşme: SEDEFED (Sektörel Dernekler Federasyonu) ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşen Rekabet Kongresi’ne katıldık. SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şen’in SEYAD’ı Temsilen katıldığı kongre 8 Kasım 2007 tarihinde Conrad Hotel’de yapıldı. Bu kongrede, Rekabet Kurumu 2. Başkanı Turgay Songör’le görüşen SEYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şen, benzer dergi isimleri ile ilgili SEYAD üyelerinin yaşadığı sorunları aktardı. Songör, konuyla ilgili bir rapor talep ederek, yaşanan sorunun Rekabet Kurumu’nun ilgi alanında olduğunu ve rapor hazırlandıktan sonra bir görüşme yapılarak konunun tartışılabileceğini belirtti. Bu doğrultuda tüm üyelerimize yaptığımız, “yaşadıkları sorunları anlatan birer raporu derneğe ulaştırmaları” doğrultusundaki çağrımıza ne yazık ki henüz cevap alamadık. Konuyla ilgili bir rapor oluşturacak veriler ulaştığında Rekabet Kurumu’ndan randevu alarak görüşmemizi gerçekleştireceğiz.