2009 Faaliyet Raporu

SEYAD 2009 Yılı Faaliyet Raporu

SEYAD 9.Olağan Genel Kurul Toplantısı düzenlenerek 2009 Yönetim Kurulumuz belirlenmesinin ardından, yapılan yönetim kurulu toplantılarımızda karar bağlanıp, faaliyete geçirdiğimiz çalışmalarımız aşağıda aktarılmıştır.

Seyad Tanıtım Kartları Yenilendi
Sektörel Yayıncılar Derneği üyelerine ücretsiz olarak hazırlanan Sektörel Yayıncılar Tanıtım Kartları 2009 tarihli olarak güncellenip, üyelerimize ulaştırılmıştır.

Cool Expo Fuarındaydık
2008 döneminde görüşmelerine başlanan, Ares Fuarcılık tarafından düzenlenen Cool Expo’09 Fuarı’nda fuaye alanında Seyad standımızla yer alarak üyelerimizin dergilerinin sergilenmesini sağladık.
Ares Fuarcılık’ın Sektörel Yayıncılar Derneği için fuaye alanında hazırladığı standımızdan üyelerinin dergilerinin dağıtımını gerçekleştirdik. Dağıtılan dergilerin karşılığında alınan kartvizitler, ilgili üyeye iletilerek gereken iletişimin gerçekleştirilmesini sağladık.
Standımızdan Sektörel Yayıncılar Derneği hakkında hazırlamış olduğumuz dosyanın da dağıtımı yaparak derneğimizin tanıtımını gerçekleştirdik.

Ptt Kargo İndirimi Görüşmesi
Yönetim Kurulumuzun Anadolu Yakası Baş Müdürlüğüne yapmış olduğu ziyaret sonucu, Sektörel Yayıncılar Derneği üyelerinin toplu gönderimleri için Ptt Kargo’nun teklifi değerlendirmeye alınmıştır.
Seyad üyelerinin 100.000 adet gönderimi taahhüt etmesi durumunda, 1,20 Ytl üzerinden yapılacak olan gönderimlerin dağıtım raporlarının internet üzerinden takip edilebileceği teklif üyelerimize duyurularak sonuçlandırılmıştır.

Hannover Messe’09 Fuarına Katıldık
Dünyanın en önemli sanayi fuarlarından biri olan Hannover Sanayi Fuarı’nda tüm dünyadan önde gelen firmaların arasında Sektörel Yayıncılar Derneği de yerini aldı.
Almanya’nın Hannover kentinde,20–24 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenen fuara İstanbul Ticaret Odası tarafından tahsis edilen standımızla katılarak, üyelerimize ait binlerce derginin katılımcılara ulaştırılmasını sağladık.
Fuarda derneğimizi, Seyad Uluslararası İlişkiler ve Tanıtım Komisyonumuzdan Selim Ertuğ Turan temsil etti.

Seyad e-rehberi
Sektörel Yayıncılar Derneği’ne ait bilgilerin bir araya toplanarak kitapçık haline getirilmesi kararına istinaden;Seyad’ın tarihçesinin, amaçlarının, meslek ilkeleri ve etik kurallarının, yönetmeliklerinin, komisyonları, neden sektörel yayınlar başlıklı makalenin yer aldığı e-rehberimiz www.seyad.org üzerinden e-rehber olarak yayınlanmaya başlanmıştır.
Seyad e-rehberinde tüm üyelerimizin faaliyetlerinin açıklamasının ve iletişim bilgilerinin bulunduğu birer sayfa tanıtımları da bulunmaktadır.
E-rehberin linki tüm mail veritabanımıza gönderilerek duyurusu yapılmıştır.

Global Krizin Sektörel Yayıncılığa Etkileri İle Çözüm Önerileri
İstanbul Ticaret Odası ve Sektörel Yayıncılar Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Global Krizin Sektörel Yayıncılığa Etkileri İle Çözüm Önerileri” konulu panel, 26 Mayıs tarihinde İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Global krizin sektörel yayıncılık üzerindeki etkilerinin tartışılması ve çözüm önerilerinin masaya yatırılması amacıyla İstanbul Ticaret Odası ve Sektörel Yayıncılar Derneği İşbirliği ile gerçekleştirilen “Global Krizin Sektörel Yayıncılığa Etkileri İle Çözüm Önerileri” konulu panele 41 sektörel yayından üst düzey temsilci katıldı.
İTO Yayıncılık Komitesi Başkanı Mehmet Develioğlu’nun genel değerlendirmeleri ve SEYAD Başkanı Ahmet Pelit’in açılış konuşmasının ardından, Maya Basın Yayın Genel Müdürü M. Vahit Mahmatlı’nın oturum başkanlığında devam eden panelde, Sarnıç İletişim Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Şen, Doğa Yayın Grubu Genel Müdürü İsmail Ceyhan ve Teknik Yayıncılık Genel Müdürü Eser Oğuz birer sunum gerçekleştirdiler.
Sunumların ardından soru-cevap bölümünde sektörel yayın yöneticilerinin görüşlerini dile getirdiği panel, Ahmet Pelit’in kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Reklam İçin Reklam Çalışması
Kriz döneminde Sektörel yayıncıların reklam gelirlerinde yaşadığı ciddi boyutlardaki düşüş yaşanmasından ötürü reklam verenlere yönelik bir reklam çalışması hazırlanmıştır.
Reklam verenlerin ilk olarak reklam bütçelerinde kısıtlama yapmaların tam tersine reklam çalışmalarının bu dönemde yaşam belirtisi olduğunu vurgulayan tasarım üyelerimizin dergilerinde yayınlanmaya devam etmektedir.
Ayrıca reklam çalışmamız tüm veritabanımıza duyurularak, daha geniş bir kitleye ulaşılmıştır.

Sektörel Yayıncılık Sonuç Bildirisi
Düzenlenen “Global Krizin Sektörel Yayıncılığa Etkileri ve Çözüm Önerileri” panelinin sonuç bildirisi Seyad üyelerinin imzası eşliğinde resmi makamlara, milletvekillerine, derneklere, tüm sektörel yayıncılara, basın mensuplarına ulaştırılmıştır.
Mail duyurusu yapılmasının dışında posta ile de belirtilen adreslere iletilen Seyad Bildirisi, bir çok haber sitesinde ve gazetelerin ekonomi bölümlerinde yer almıştır.
Seyad tarafından yayınlanan “Global Krizin Sektörel Yayıncılara Etkileri ve Çözüm Önerileri” konulu panelin sonuç bildirisi, Zaman Gazetesi’nin 12 Ağustos 2009 tarihli basımında Ekonomi Sayfasında yer almıştır.

Seyad e-kütüphanesi
Kuruluşundan bu yana seyad adına hazırlanmış olan tüm raporların ve sektörel yayıncılık hakkındaki tezlerin bir araya getirilmesi amacıyla e-kütüphane başlığıyla tüm çalışmalar web sitesinden yayınlanmaya başlanmıştır.

Seyad’09 Üye Katalogu
Seyad’09 Üye Katalogumuzda yer alan Seyad hakkında bölümünde derneğin faaliyetleri, yönetim kurulları, mesleki ve etik kuralları ve neden sektörel yayınlar konulu yazıya yer verilmiş, diğer bölümlerde sektörel dergiler, sektörel web siteleri, sektörel Cd’ler ve sektörel kataloglar başlıkları altında tüm üyelerimizin yayınları sunulmuştur.
Seyad’09 Üye Katalogu resmi kurumlara, milletvekillerine, derneklere, basın mensuplarına, yurtiçi ve yurtdışındaki ticaret ataşeliklerine gönderilmiştir. Ayrıca Cd olarak hazırlanan katalog fuarlarda dağıtılmaktadır. Katalogun web sitemizde de e-katalog olarak yayınlanmasına başlanmış ve e-katalogun linki elimizdeki veritabanına ulaştırılarak tanıtımı yapılmıştır.

İletişim Fakülteleri ile Görüşmeler
Türkiye’deki tüm üniversitelerin iletişim fakültelerine gönderdiğimiz öneri mektubu ve yaptığımız görüşmeler sonucunda yayıncılarımızın ihtiyacı olan iletişim mezunlarının derneğimiz aracılığıyla gerekli görülen yönlendirmelerin yapılacağı anlaşmasına varılmıştır.
Hem teorikte yetişmiş bireylerin mesleğe kazandırılmaları hem de yayıncılarımızın personellerinin eğitimli kişiler olarak yayınlarındaki verimin arttırılmasına aracı olacağımızı umuyoruz.

Anuga 2009 Gıda Fuarı’na Katıldık
Almanya’nın Köln kentinde 10–14 Ekim 2009 tarihlerinde düzenlenen ve Türkiye’nin partner ülke olduğu Anuga 2009 Gıda Fuarı’nda İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın tahsis ettiği standla fuara katılan Sektörel Yayıncılar Derneği, başarılı bir çalışma gerçekleştirdi. Sektörel Yayıncılar Derneği 2009 Üye Kataloğu’nun da dağıtımının gerçekleştirildiği SEYAD standını ziyaret eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, fuar katılım belgesini SEYAD yetkilisi Gürbey Keskin’e teslim etti.
Bu önemli fuarda etkin bir çalışma sergileyen SEYAD ise ilgili sektörlere yönelik yayın yapan üye dergilerin profesyonel ziyaretçi ve katılımcılara ulaştırılmasını sağladı.

Midest’09 Yan Sanayi Fuarı’ndaydık
17- 20 Kasım 2009 tarihlerinde Fransa’nın Paris şehrinde düzenlenen Midest Yan Sanayi Fuarı’nda İstanbul Ticaret Odası tarafından derneğimize tahsis edilen standımızla yerimizi aldık.
Sektörüyle ilgili olan üyelerimizin dergilerinin sergilendiği fuarda Seyad’09 üye Katalogu dağıtımını gerçekleştirip, Seyad tanıtımına devam ettik.

Üye Geliştirme Faaliyetleri
Derneğimize üyelik davet mektubu dönem içerisinde birkaç kez tüm sektörel yayıncılara iletilmiştir. Görüşülen birçok firma üyeliğe sıcak bakmakla birlikte bunu bir süre sonra düşünecekleri yönünde bilgi vermişlerdir.
Panelimize katılmış olan Deniz Şimşek ile yapılan görüşmeler sonrasında Mimart Yayıncılık’ın Winart Proje Dergisi’nin üyeliği gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca düzenlenen tüm fuarlar ziyaret edilerek sektörel yayıncılar ile tanışılmış, Seyad hakkında bilgi verilerek üyelik davetinde bulunulmuştur.

Seyad Üye Ziyaretleri
2009 döneminde gerçekleştirilen Seyad Yönetim Kurulu Toplantıları, üyelerimizin ofislerinde düzenlenerek hem ziyaretleri gerçekleştirilmiş hem de manevi bağlar güçlendirilmiştir.
Ayrıca tüm üyelerimiz Ekim ve Kasım ayı sürecinde ziyaret edilerek Seyad hakkında düşüncelerine ve beklentilerine yönelik görüşlerine başvurularak gelecek dönem çalışmalarına destek olacak bir rapor oluşturulmuştur.

Seyad e-bülten Çalışması
Sektörel Yayıncılar Derneği’nin varlığının vurgulanması ve derneğimiz üyelerinin ayrıcalıklarını hissetmesi adına aylık e-bülten çalışmasının ilk adımı olan tanıtım bülteni Kasım ayı içerisinde yayınlanmıştır. Üyelerin logolarının yanında yapılan kısa tanıtımlara link verilerek kendi sitelerine yönlendirilmiş, geri dönüşüm almaları amaçlanmıştır.
Seyad e-bülten çalışması tüm üyelerimize, derneklere, resmi kurumlara, milletvekillerine, basın mensuplarına, medya satın alma ve planlama ajanslarına, reklâm ajanslarına, araştırma şirketlerine, halkla ilişkiler ve danışmanlık ajanslarına, dağıtım şirketlerine, matbaalara, iletişim fakültelerine, yurtiçi ve yurtdışı ticaret ataşeliklerine ulaştırılmıştır.

V.Ulusal Yayın Kongresi Çalışmaları
SEYAD adına V.Ulusal Yayın Kongresi Çalışmalarını takip eden Yönetim Kurulu üyemiz İsmail Şen’in hazırlamış olduğu Seyad Görüşleri Raporu ile Sektörel Yayıncılık alanında yaşanan sorunlar vurgulanmıştır. Raporda, Ulusal süreli yayıncılık ve süreli yayın politikaları, Hakemlik kurumu, Uluslararası ve yerel veri tabanları, Süreli yayınlarda standartlar, ISSN kullanımı ve yaygınlaştırılması, Süreli yayınlarda üretim dağıtım satış problemleri, Kütüphanelere süreli yayın alımı, dijital yayıncılık, maliyet ve dağıtım sorunları, Kobi desteklerinden faydalanma ve birçok önemli konuya daha değinildi.
Daha sonrasında İstanbul Ticaret Odası’nın “Basım, Yayın ve Medya Sektörünün Dünü Bugünü Yarını ve İTO’dan Beklentiler” konulu Zümre Toplantısı’nda yaşanan sıkıntıların özetlenmesi ve gerekli adımların atılması için V.Ulusal Yayın Kongresi’nin Sonuç Raporu’nun önemli bir yol gösterici belge olduğunun üzerinde duruldu. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Develioğlu da altı çizilmiş olan bu noktaların takipçisi olacaklarını aktardı.

SEYAD Aralık e-bültenini yayınladık
2009 yılı boyunca öncelikli amacımız olan üyelerimizin ayrıcalıklarını öne çıkaran tanıtım faaliyetlerimizin sürekliliğini sağlamak adına, Aralık ayı içersinde ikinci e-bültenimiz yayınlandı.
Tanıtım amacıyla firma sıralamasıyla hazırlanan e-bültenimizi bu kez üye dergilerimizden haberler ve görseller ile düzenleyerek, dergilerin web adreslerine yönlendirme ile düzenledik. E-bülten çalışmamız yine mail aracığıyla tüm veritabanımıza ulaştırıldı.

SEYAD Üyeleri 2010 Medya Planları Katalogu
Seyad üyelerinin 2010 yayın planlarını derleyerek, bir katalog formatında web sitemize ekledik. Hazırlamış olduğumuz katalogumuzun linkini ilgili mail adreslerine ulaştırarak, 2010 dönemi tanıtım çalışmalarımıza verimli bir başlangıç yaptık.

Enerji Verimliliği Haftası Etkinliklerine Katıldık
Sektörel Fuarcılık tarafından, 13 Ocak 2010 Çarşamba günü WOW Convention Center’da düzenlenen 29.Enerji Verimliliği Haftası faaliyetlerine SEYAD standımızla katıldık. Enerji sektöründen önemli isimlerin ve birçok firmanın bulunduğu sergileme alanında SEYAD üyelerinin dergileri ve SEYAD Üye Katalogunun dağıtımını gerçekleştirdik. Çeşitli bağlantıları kurulması için alınan kartvizitleri ilgili üyemize ileterek, fayda sağlamayı amaçladık.